Wat is het MfN?

De Mediation federatie Nederland (MfN) is een onafhankelijk instituut en heeft als doelstelling de kwaliteit en bekendheid van mediation in Nederland te bevorderen.

Het MfN beheert en bewaakt een landelijk Register van Mediators. Daarin worden alleen gekwalificeerde mediators toegelaten. Deze mediators hebben een mediation basisopleiding gevolgd die door het MfN erkend is en daarna hebben zij met goed gevolg een theorie-examen (theorie-toets) en een assessment (vaardighedentoets) afgelegd. MfN registermediators dienen hun kennis en vaardigheden bij te houden; het MfN controleert dit.

Het MfN vindt de onafhankelijke en onpartijdige rol van de mediator heel belangrijk. Deze en andere fundamentele beginselen zijn daarom opgenomen in de MfN gedragsregels  Alle MfN registermediators die bij het MfN zijn ingeschreven, zijn verplicht zich te houden aan deze MfN Gedragsregels.

Mediator zoeken in MfN online register

U kunt zelf bekijken of iemand MfN registermediator is via het online register Alle MfN registermediators zijn in dit register te vinden. Veel MfN registermediators hebben een eigen specifieke stijl en hebben vaak kennis van speciale vakgebieden. In het MfN Register kunt u dus zoeken naar Mediators met een specifiek aandachtsgebied. Mediator is een vrij beroep. De benaming MfN registermediator is echter beschermd en mag alleen door MfN registermediators gebuikt worden.

MfN registermediator zoeken? Klik hier!

Waarom een MfN registermediator?

Het MfN is de onafhankelijke kwaliteitskoepel voor mediation in Nederland. Zij draagt sinds 1995 bij aan de verdere professionalisering van het beroep mediator en verzorgt de kwaliteitsborging.

De MfN standaard en MfN titel (voorheen NMI) hebben een belangrijke positie in de markt verworven. Een complex van kwaliteitsaspecten waar de samenleving op kan vertrouwen.

De MfN Registermediator staat garant voor kwaliteit.

Daarnaast zijn MfN registermediators gebonden aan een bepaalde werkwijze. De MfN registermediator is verplicht zich hieraan te houden. Hierdoor weet u waar u aan toe bent als u een MfN registermediator inschakelt.

Specialisatie MfN Register Mediator.

Mediator zijn is een algemeen beroep. Vaak heeft iedere mediator zijn eigen achtergrond en maakt gebruik van specialisaties. Zo kennen we inmiddels de specialisatie Familie Mediator, die hoofdzakelijk echtscheidingen en omgangsregelingen, kinderen begeleid of erfeniskwesties en de Arbeidsmediator de vaak arbeids-en organisatorische vraagstukken behandeld..

In het MfN register is aangegeven wie voldoende gekwalificeerd is en een gedegen opleiding tot Familie Mediator heeft gevolgd.

Het is zeker te adviseren en navraag te doen bij de mediator wat zijn achtergrond, welke ervaringen hij heeft en waar hij in is gespecialiseerd. Sommige mediators zijn ook lid van specialisten verenigingen of profileren zich als zo danig op hun website.

Geen oplossing, mediation niet geslaagd?

Als het niet werkt of het lukt niet om tot een gezamenlijke oplossing te komen, dan kan iedere deelnemer aan de mediation vrijwillig de mediation beëindigen. Het beste is dit in een gezamenlijk gesprek te doen, zodat ook aangegeven kan worden welke route nu te volgen.
De mediator zal dit aangeven en te samen met U overeenkomen de mediation te gaan beëindigen ( beëindiging bericht). Er wordt dan geen vaststellingsovereenkomst gemaakt.

De mediator zal U wijzen op de vertrouwelijkheid, geheimhouding van informatie die in de mediation is verstrekt, dan wel met elkaar is besproken. Zoals is gezegd is de geheimhouding van mediation een van de belangrijkste pijlers van mediation. Als de rechter u heeft doorverwezen en de mediation slaagt niet, dan wordt de gerechtelijke procedure weer opgestart.

Scroll naar boven

Aanvragen Studiegids

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.