Meer informatie over de tweedaagse training:

 

  • Dag 1 wordt met name geoefend op de houding en vaardigheden van de aankomende mediator, zodat deze weet en leert wat die in 40 minuten wel of niet laat zien. Het laten zien, wil zeggen de wijze hoe de mediator zich presenteert, profileert of te wel “zit er een mediator die ook daadwerkelijk de regie heeft over het mediationproces om de deelnemers op een veile en gestructureerd wijze te begeleiden. Faciliteert de mediator de deelnemers in de mediation door actief te luisteren, de juiste vragen te stellen en vaardigheden te tonen en weet om te gaan met de emoties van de deelnemers. In de 40 minuten komen dan de eerste 2 stappen van het mediationproces aan de orde, nl de intakefase en exploratiefase. De intakefase; weet de mediator te benoemen wat mediation is, wat de taak is van de mediator en wat zijn werkwijze is, dit te samen mag maximaal ca 7 minuten zijn, om te komen tot een werkbare relatie met de deelnemers en de deelnemers ook willen starten met de mediation.
     
  • De exploratiefase begint met de vraag “wie wil beginnen te vertellen wat er volgens hem/haar speelt” waarop de deelnemer zijn verhaal kan doen en de mediator LSD toe gaat passen. Luisteren, Samenvatten en doorvragen, het doorvragen zijn dan korte verduidelings(lineaire)vragen. Vervolgens vraagt de mediator de andere deelnemer zijn verhaal te doen. We hebben voor de exploratiefase een model van de ijsberg, waarbij de zichtbare feiten (bovenwater) geëxploreerd kunnen worden en het gene wat onderwater is over de gebeurtenis aan de orde kunnen komen, met oa gevoelsreflecties en relationele vragen; reflectieve vragen, confronterende vragen, circulaire vragen en hypothetische vragen. Als het juist is heeft men dit geleerd in de basisopleiding en wij letten met name op “het doel van de vraag” wat wil men daar mee bereiken en de vragen in logische volgorde (NLP)

  • Dag 2 wordt één opname gemaakt van 40 minuten, met acteurs. De mediator krijgt een rollenspel, vaak passend bij zijn/haar competenties.  De praktijk leert dat met het voorbereiden bij elke kandidaat, het rollenspel en de feedback/evaluatie meestal ca 1,5 uur nodig is, dat betekend 2 kandidaten smorgens en 2 kandidaten smiddags. Zowel op dag 1 en 2 worden video opnames gemaakt en opgenomen op een eigen SD kaart. De deelnemer krijt dan ook het volgende te horen “de opname is niet voldoende om in te sturen” of  “de opname zou een kans maken om te kunnen slagen”

    We hebben 3 assessoren die de opleiding tot assessor hebben gedaan en weten hoe ze met de scoringslijst om moeten gaan. Concreet zijn 2 trainers aanwezig, één voor het begeleiden van de deelnemer en die de opname maakt en één die de feedback geeft. Tevens krijgt de deelnemer ook van de acteurs feedback, zodat die zelf kan besluiten of die de video wel of niet gaat insturen.

  • Is dag 2 geen passende opname gemaakt, dan kan de deelnemer zich voor een nieuwe dag opnamedag inschrijven, alleen voor een video opname. Is men al geruime tijd “uit de roulatie” dan kan de deelnemer wel eens mee doen in een al lopende opleiding. ( bij kleine groepen werkt dat beter dan bij grotere aantallen).

Kosten van de 2 daagse assessmenttraining zijn € 750,00 BTW vrij per persoon, inclusief  koffie, thee, water, lunch en locatiekosten

Aanvragen Studiegids

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.