Mediation opleiding voor juristen of advocaten

“Je kunt er met een gestrekt been in gaan, maar je kunt ook de dialoog aangaan.”

Mediation is duidelijk in ontwikkeling in Nederland, met minder juridisering en meer aandacht voor betere communicatie. Na de ontwikkelingsfase in Nederland vanaf de midden jaren negentig tot nu, wordt mediation meer gewoon in onze maatschappij. Ook door toedoen van de overheid, vindt een verdieping en verbreding van het vakgebied plaats en ontwikkelen mediators zich vaak tot specialisten in familiezaken, arbeidszaken of Strafzaken. In TV programma’s zoals “Bonjemetdeburen”, “Familiediner” en “De rijdende rechter” van Meester Visser” komt het omgaan met conflicten aan de orde. Over het algemeen goed bekeken programma’s, zo uit het leven gegrepen. Helaas zijn het vooral voorbeelden van programma’s met juristen en advocaten die het vak van mediator niet laten zien.

Een conflict houdt je een spiegel voor
De ontwikkelingen op het gebied van mediation worden beïnvloed door de visie op mediation en de benadering van conflicten. Want laten we duidelijk zijn, ons leven bestaat uit een aaneenschakeling van conflicten, conflict met je zelf, een kwestie op je werk, een meningsverschil met je trainer of het opvoeden van je kinderen…
Het goede van conflicten is dat je er veel van kan leren, leren over je manier van communicatie, of hoe je gedraagt ten opzichte van je medemens. Je ontdekt dat ieder zijn eigen waarde en normen heeft.
Bij een conflict wordt je een spiegel voorgehouden en krijg je feedback op je gedrag. Ook wordt duidelijk hoe je met kritiek om gaat. De vraag is vooral hoe ga je met conflicten of onenigheden om en ben je instaat om je eigen conflict op te lossen? Als het lukt daar antwoord op te geven dan is de oplossing ook veel duurzamer en kun je weer in je eigen spiegel kijken.

Agree to disagree
De mediator begeleidt dit proces, en maakt met zijn vragen de deelnemers bewust, geeft ze inzicht in elkaar, zodat ze kunnen horen, zien, voelen en begrijpen wat er bij de ander heeft meegespeeld. Verder geldt dat ieder zijn eigen waarheid heeft en die mag houden, en zijn eigen visie heeft op zijn leven.
Zo gezegd; “agree to disagree” of te wel dat ze begrijpen het er samen over eens zijn dat ze het samen oneens mogen zijn, zodat ze als deelnemers in de mediation afspraken kunnen maken hoe ze daar nu mee om willen gaan in hun leven.

Het gaat nooit over de boom
De rijdende rechter Mr John Reid gaf het goed weer in een interview door te stellen “het gaat nooit over de boom”.

Andre Tolman, LifeMediation

—————————————————————————–

Wil je als advocaat op jurist ook MfN mediator worden?
Met de opleiding tot Mfn mediator bij LifeMediation juristen of advocaten volg je een geaccrediteerde opleiding tot MfN Registermediator.

Aanvragen Studiegids

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.