Duur partneralimentatie verkorten?

Nu is de maximale duur van partneralimentatie nog 12 jaar.

VVD, D66 en PvdA hebben voorgesteld om de partneralimentatie na een echtscheiding te verkorten tot maximaal vijf jaar. Alleen als er jonge kinderen in het spel zijn, of als iemand minder dan 10 jaar voor zijn AOW-leeftijd zit zodat een baan vinden erg moeilijk wordt, moet langer alimentatie worden betaald.

De drie partijen hebben al eerder geprobeerd de alimentatieduur te verkorten. Een voorstel dat zij drie jaar geleden indienden, werd evenwel afgekeurd door de Raad van State. Die vond dat in het plan onvoldoende rekening mee hield dat sommige vrouwen op het moment van scheiding een te grote achterstand hebben op de arbeidsmarkt.

Uitzonderingen

Daarom worden nu in het voorstel uitzonderingen gemaakt. Bij huwelijken langer dan vijftien jaar, waarbij degene die recht heeft op alimentatie korter dan tien jaar voor zijn of haar pensioen zit, geldt een alimentatieduur tot tien jaar. Als er kinderen onder de 12 jaar zijn, is dat maximaal twaalf jaar.

Volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten is het hoog tijd dat de wet wordt aangepast. ‘Ik vind het niet meer uit te leggen aan mensen waarom ze nog twaalf jaar alimentatie moeten blijven betalen aan hun ex-partner. Dat is niet meer van deze tijd.’ 

Financieel afhankelijk

‘Als je na een huwelijk besluit uit elkaar te gaan wil je er zeker van zijn dat je allebei zo snel mogelijk weer op eigen benen kunt staan’, vult PvdA-Kamerlid Attje Kuiken aan. ‘Het is voor jezelf niet goed als je langdurig financieel afhankelijk blijft van de ander als dat niet nodig is.’

D66’er Maarten Groothuizen spreekt van een wet die met de tijd meegaat. Alleen als dat echt nodig is, moet iemand nog langdurig zijn of haar ex-partner blijven onderhouden. De partijen verwachten dat het voorstel op brede steun kan rekenen in de Tweede Kamer.

Bron: ANP

Aanvragen Studiegids

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.